Grågåsa letter

Sol og varme til tross, grågåsa minner meg om at det går mot høst.

Vist 574 ganger. Følges av 3 personer.

Kommentarer

Et vakkert og vemodig bilde, som minner oss på at høsten nærmer seg. Men ennu er det sommer! Trodde ikke grågåsa dro så tidlig; hører nesten deres rop helt hit idet de letter…., flott utsikt over sjøen!

Det ser ut som den begynner å samle seg har ikke sett ploger enda.

Vakkert bilde! Men ødelegger ikke fuglene markene dine? Her oppe ber bøndene om lov til å skyte grågåsa fordi den ødelegger jordene og i tillegg gjør dem ubrukelige som beiteland for dyra… Synd, egentlig!

Her er ikke så mye gås, bare noen små flokker som trekker forbi vår og seinsommer/høst. Det er ikke noe problem i det hele tatt, heldigvis.

Elisabeth, har de SÅ glupende appetitt at de må skytes?!! Jorda er for vel for ALLE!

Med “alle” mener jeg det biologiske mangfold.

Enkelte steder er gåsa et problem, den spiser opp alt som er på marka, Det er ikke et strå igjen.

Ja, men det må da gå an å skremme dem vekk, ikke skyte dem????

Einar, jeg forstår jo at dette kan volde bøndene et stort problem i forhold til sine avlinger, synes bare det høres så fælt ut å skyte på noe så vakkert.

A.K.; jeg vet ikke helt hvordan jeg skal svare fornuftig på spørsmålet ditt. Ja, jorda er for alle – jeg er helt enig. Men saken er at når en bonde opplever at 50% av jorda hans blir oppspist av store gåseflokker hver vår og hver høst, mister han halvparten av foret han skulle hatt til dyrene sine den vinteren, pluss at jorda gjessene holder til på er ubrukelig som dyrebeite pga avføring fra fuglene som er skadelig for dyrene. Dermed lider han et stort tap, og til nå har ikke staten/bondeorganisasjonene hatt et erstatningsopplegg som har gitt kompensasjon bonden kan leve med. Her på øya har de prøvd det meste av skremsler (fugleskremsler, lyd, lukt, folk, løsskudd…), men ingenting funker i mer enn en dag eller to. Og gjessene er her lenger enn det. Jeg kunne sagt mer, men du skjønner nok hva jeg mener å si.

Ideelt sett burde de fått leve, men man er simpelthen nødt til å begrense den skaden man lar dem gjøre. Og hvis man skyter noen av dem på et bestemt jorde, kommer ikke flokken tilbake dit året etter. Dermed kan en begrenset jakttillatelse ha raske og gode konsekvenser, og fuglene kan finne seg steder i utmarka i stedet for på jordene.

(Utseendet til fuglene blir litt irrelevant i den sammenhengen…)

Elisabeth blogger! Jeg skjønner alt det du sier her; jeg er også enig i at utseende blir litt irrelevant i forhold til problemstillingen. Jeg forstår også bøndenes problem i forhold til dette. Var ikke klar over at omfanget var så stort på de skader som blir beskrevet her.
Men, når du sier at hvis det blir skutt noen fugler, så kommer de ikke tilbake neste år…? Går det da ikke an å skyte skremmeskudd opp i været i stedet? Min oppfatning er at vi mennesker har altfor lett til å gripe til våpen så snart noe ikke går helt i vår favør. Dessuten er jeg imot jakt, så jeg tror vi lar denne diskusjonen ligge brakk!
Har aldri drevet med gårdsarbeid heller, dermed kan jeg ikke helt sette meg inn i problemstillingen, men bevares jeg forstår det du skriver, og jeg mente ikke å SÅRE dine følelser med mitt skriveri. Er bare alltid på dyrenes parti. ALLTID.!

Ha en fin dag!

Det stemmer det Elisabeth skriver, skyter du ei gås kommer de ikke tilbake, derimot hvis du bommer så kommer de tilbake. Derfor bør det brukes med varsomhet, mange steder hviler gåsa bare om natta fordi den vil unngå å bli skutt.

Ja, hvem vil ikke unngå å bli skutt….., trist – trist.., og atter trist!

Jeg tror du, Einar er snill mot dyrene…!

Du er en dyktig fotograf! Her kan vi med selvsyn se de ulike statdier av gåsas vingeflukt i ett og samme bilde. Flottings!

Takk Bernt

Bilder fra Seines (297 bilder)

 

Bildesamlingen (888 bilder)

 

Dyr og fugler (334 bilder)

 

Nye bilder