Beiteutleie til hest

Jobber med å leie ut beite til hester som et forsøk på gi gården et liv etter at jeg sluttet med melkeproduksjon.

Beiter krever vedlikehold og det beste vedlikeholdet er å bruke dem, noe av beitene er ikke brukbare til slått. Blir de ikke brukt gror de over av krattskog ganske fort. Blir dette vellykket fortsetter jeg til neste år også.

Ideen fikk jeg da jeg leste om at hester burde få lovpålagt beitplikt på samme måte som kyrne har det. Tror det vil være noe i det, hester kunne bare være hester å gå i flokk og få ferie fra tall og remmer. Og hesteeierne hadde et sted å gjøre av hesten når de dro på ferie.

Har hatt hest noen år, men det er en stund siden, så jeg vil ikke kalle meg en ekspert på hester, men beiting har jeg greie på. Det gjelder å se når det blir utbeitet, at det grønt betyr ikke at godt beite. Hestene blir delvis gående på utmarksbeite langs med sjøen og delvis på dyrkamark, der jeg utvider gjerdet etter behov for friskt gress.

Noen praktiske ting. Beiteperioden blir fra først i juni til midten av august. Hesten må kunne gå ute uten dekken og uten sko, er redd de vil kunne skade seg når de skal hilse på hverandre. Vil også skrive en kontrakt med hver hesteeier så det ikke blir noen misforståelser. Tar gjerne i mot tips om hva som må nevenes i kontrakten. Min jobb blir å holde gjerdene i orden, sørge for at hestene har nok beitgress og se til at de er friske.

Teksten oppdatert 01.05.12 kl 19.29

Vist 987 ganger. Følges av 9 personer.

Kommentarer

Dette blir spennende, Einar! Jeg er dessverre ingen ekspert på kontrakter, men er stor tilhenger av ikke å basere seg på muntlige avtaler. Og hester beiter så mye penere enn kyr – uten at jeg vet hva det betyr for gjenveksten!

Regner med å avslutte beitingen i midten av august og da får gresset tid til å komme seg, sein beiting er ikke bra.

Interesserte kan komme å se områdene før de bestemmer seg, bare ta kontakt.

Jeg tenker at det er viktig at det fremlegges en egenærklæring på at hesten er frisk, vaksinasjonsattest og ormekur. Evt en avtale om at eiere har tilsyn på omgang, om du har en uke du vil på ferie eller annen reise? Hva med tilleggsfôr/kraftfôr, skal du gi det? Skal alle som ønsker det evt få ha eget som du skal holde orden på, eller kjøper du inn ett og samme, som de betaler for etter mengde? Mineralsteiner?
Forsikring på hestene, om de skader seg selv, eller blir skadet på beitet, om de kommer løs og andre krever erstatning? Om en hest behøver litt ekstraomsorg en periode? Sårstell f.eks.

Ikke sikkert at alt dette må i en kontrakt, eller er aktuelt, men det er greit å ha tenkt igjennom det i hvertfall :)
Kommer jeg på mere så skal jeg skrive det :) Lykke til uansett! Det er en fin måte å pleie beitene på samtidig som at hester og eiere får et godt tilbud.

Bra Mona, skal skrive et forslag som skal legge ut her. Selvsagt viktig å presisere hva som er mitt og hva som er eiers ansvar i avtalen.

Slutter du med kuer? Det har jeg ikke fått med meg – men jeg syns det høres ut som om det med hester og beite er en god ide. Jeg har ei bestevenninne som har hest på helårs utebeite ved Oslo, og de er flere stykker som har hester sammen. Kan høre med henne om de har noen kontrakter og hva som evt står der og sånn, hvis du vil?

Det hadde vært fint Elisabeth, foreløbig leier jeg bare ut om sommeren.

Noen har tilbudt seg å hjelpe med å passe hestene, nå mangler bare hestene:) har fått en seriøs henvendelse, men vil gjerne ha minst 5 hester, da hadde det blitt en flokk.

Kanskje den som har henvendt seg har venner som er interessert?

Har gjort det kjent blant hestefolkene i hele byen, de synes det er et bra tiltak, men det har ikke vært noe rush av seriøse henvendelser.

Det kommer an på hva de bruker hestene til også, konkurranseryttere gir som regel hestene bare treukers ferie fordi det er sesong. Ikke uvanlig med en hvilperioder rundt juletider. Avlshester, og unghester er det om og gjort å finne beiter til. Så kanskje dette er en målgruppe?
Vi kjenner på dette selv, når vi bor her nord, så er vinteren den årstiden med minst motivasjon til å bruke hestene. Om sommeren er det helt annerledes. Men våre går jo ute hele døgnet uansett fra ca 17. mai og til ut september.

Tror et slikt tilbud er aktuelt for hobbyhester, når eierne er på ferie.

Ja, det er det helt sikkert, men det kommer det an på om de ønsker for tre- fire uker, om du kan tenke deg å vurdere å dele opp, men da har du utfordringen med etablering av nye flokker gang på gang, ikke det at jeg tror det er spesielt problematisk, men man slapper av mere når flokken har fått “ordnet opp”.

En annen sak jeg tenker på er om noen er skeptiske til at hestene skal være skoløse? Vi hesteeiere er ulike, noen sverger til barfothester, mens andre sverger til sko ;) Og noen er overhodet ikke redde for å ta av skoene på beite, og ellers ha på sko. Men hester kan fort bli sårbeinte om de er vant med sko, for så å plutselig ta dem av, uten skikkelig tilsyn og pleie. Dette med skoing og utstyrstilpasning er noe helt annet i dag enn bare for tjue år siden.
Jeg sier dette bare for å slenge ut “baller” å tenke over i forhold til responsen.

Er usikker på hva jeg skal mene om sko på hestene eller ikke, kanskje er det ikke noe problem med at de skader hverandre?

Jeg tør å slippe sammen hester med sko men uten brodder, for broddene kan gjøre ekstra stor skade. Men vi har bratte beiter, så hos oss liker jeg å ha tråd/gjerde mellom hester som ikke kjenner hverandre noen dager, så de får hilst over tråden først, og bli litt kjente. Med store, forholdsvis flate og tørre områder, så er det jo tryggere. Og det er jo alltid en liten risiko for skader, men antall hester tatt i betraktning i Norge, så skjer det jo ikke ofte. Og skulle det først treffe veldig uheldig, så kan nok skoløse hesteføtter også ha krefter til å sparke av en annens fot.

Hos meg er det helt flatt,hestene møtes på flatt oppdyrka jorde. Så flyttes de til stranda nede ved sjøen, etter utvider jeg gjerdet etter behov slik at de får fersk gress hele tiden.

Nå er antallet hester fordoblet fra en til to hester, så da blir det.

Bra, og enda kan det komme til flere, viktigste er jo dialogen du har med de som melder sin interesse :)

Nå ble det tre stykker som skal komme å se, har lagt ut link på ei FB-gruppe som heter “hest i Bodø” og flere har delt lenken. Facebook er super til slikt bruk, lett å chatte med alle som er interessert. Har ei hytte jeg kan bruke til rytterstue hvis det bli aktuelt, da får man et miljø.

Artig, en hytte er jo trivelig, legg det med i annonsen ;) (om du ikke har gjort det).
Hvor mange hester har du plass til?

Mange, men i første omgang maks 10 stk, vil se hvor mye arbeid det blir.Hadde på det meste 25 kyr og kviger på samme beite så jeg har areal nok, men siden dette er nytt vil jeg la det vokse sakte. Mulig det vil være praktisk å lage plankegjerde i tillegg til el-gjerde noen steder og da blir det plutselig mere arbeid, så jeg ser det an.

Synd du ga deg som kubonde, Einar, men slik er det vel med “framskrittet”.
Håper du lykkes med vedlikeholdet av beitene. Hestene er fine slik, har hatt noen selv her på bruket:

Flott bilde, valgte å slutte mens leken var god, mindre fortjeneste gjorde at jeg sluttet.

Kan ikke trykke liker på den siste kommentaren din Einar, det er ingenting å like, men som jeg har sagt, jeg forstår deg så godt.

Skal du døpe om sonen nå da, fra kubonden til hestebonden???

Jeg har tidligere hatt en liten flokk hester gående på beite her hos meg. Tre av de var mine egne og 4 kom fra en stall like i nærheten uten beitemuligheter. Nå kjente disse hestene hverandre litt fra før, så det var ikke store problemer med den biten. 6 av hestene var barfort og en hadde sko. Hesten beiter fint og tar en del ugras som kyrne vraker. I tillegg er det en del som tar nyskudd fra trær.

Jeg vil anbefale deg å lage gode kontrakter, det er dessverre varierende hvor godt folk følger opp hestene sine og du kan risikere å bli sittende med mye arbeid og til og med kostnad hvis du ryker ut for en virkelig useriøs hesteeier.

Pass på å konkretisere at hestene er der på eiers ansvar og at du ikke står ansvarlig for skader eller sykdommer hestene måtte pådra seg. Jeg tror jeg hadde lagt ansvar for sårstell/ sykdomsoppfølging på eier og ikke tatt det på meg selv.

Som nevnt over er ormekur og vaksinasjonsattest viktig.

Har du tenkt å ta betalt for beite? I så fall ville jeg tatt forhåndsbetalt.

Jeg er generelt skaptisk til hestefolk, selv om jeg sånn sett er det selv. Jeg har nemlig opplevd flere tilfeller av folk som ikke betaler stalleie, kjøper inn for og strø og dermed lar utleier stå med hele ansvaret for at dyret har tak over hodet og mat nok til å overleve. Sist, for 2 år siden, ble jeg bedt om å hjelpe til med en hest som hadde skadet seg. Eieren var vekkreist og hadde overlatt ansvaret til en lokal hestejente. Hesten sto med en stor flenge tvers over kodeleddet på en bakfot etter å ha revet seg på piggtråd. Det silblødde og heten var livredd. Vi hadde ikke sjans til å få stelt såret og ville tilkalle veterinær for å få dopet hesten. Vi kontaktet eier per telefon, men han ville ikke bruke penger på veterinær. Så hva gjør man da? Overkjører eieren og risikerer å stå med regningen selv eller lar hesten stå der og blø med en flenge som spriker? Pass nå ihvertfall på at du ikke havner i en lignende situasjon!

Heldigvis finnes det mange flinke, dedikerte hestefolk også, jeg håper du treffer på dem i stedet.

Lykke til!

Takk for gode råd Frøydis, det med hestene er bare en prøve, vil se hvor vellykket det blir før jeg bestemmer med å fortsette. Vil beholde navnet Kubonden, det navnet/nikket har jeg brukt lenge. Bare søk etter kubonden eller kubonde så vil du se, da finner du mye av det jeg har gjort på nett.

Når det gjelder hesteierne, så blir jeg til å ta forskuddsbetalig og skriftlig kontrakt. Det er viktig både for ansvarfordeling, men også for regnskap, tilskudd og for at det skal være seriøst.

Er i kontakt med hesteier både igjennom Facebook og at jeg prater med folk.

Fått 4 som er seriøst interesserte til nå!

For og være helt sikker på at du får alt med, kan du jo ta det opp med noen som har stallutleie?
For eksempel de ved brubyggeplassen på Tverlandet eller på Naurstad..
Har du tenkt og lage til noen bokser i fjøset, sånn i tilfelle det skulle skje noe med en hest eller flere?
Er spent på dette prosjektet.. Gutten er spent også, da han synes det er spennende med hester :)

Skal lage noe slik at det går an å binde hestene ute, får ikke tid til å gjøre noe innendørs nå. Har lagt ut ei lenke til gruppen “Hest i Bodø” på Facebook og så har jeg tipset en del folk. Skal ta ta en ekstra runde og spørre folk snart, tror det blir enklere når det blir grønt på marka og folk finner ut de skal på ferie og ikke har noen til å passe hestene.

Har han Svarten i reserve hvis jeg på et tidspunkt skulle bare ha en hest, slik at den ikke ble alene.

Nye bilder