Gutten med spilledåsen

Det var lefsefest på bedehuset og hele byga møtte som vanlig opp. Slike fester var populære på den tiden, før fjernsynet kom, lite med biler var det også, man reiste sjelden bort og dro nesten aldri på ferie. Derfor var en avveksling i hverdagen velkommen og spesielt ungene gledet seg stort.

Bedehuset virket ganske stort på ungene og de likte å springe frem og tilbake. De voksne hysjet på dem når det ble for mye, stort sett fikk de holde på. De ungene som var ca 10 år og eldre fikk lov til å selge lodd og hjelpe til med matserveringen ol. En av guttene var litt stille, men merket knapt at han var der. Den gutten må være dårlig tenkte noen, han var ikke med å lekte med de andre og så tankefull ut.

Gutten fikk lov av foreldrene å gå hjem, han gikk hjem, rett bort til lekene sine og hentet frem spilledåsen sin. Nå kunne han spille uten at brødrene og andre forstyrret han. Han tok spilledåsen ut, for det var litt rart å være alene hjemme. Han gikk bak fjøset, rett rundt hjørnet lå det noen planker han kunne sitte på. Der hadde han ly for havbrisen og ettermiddagsola varmet, han kunne også se bedehuset og veien derfra.

Gjerdet til kyrne gikk helt i fjøsveggen og da han begynte å spille kom alle kyrne og stilte seg opp. Kyrne stod stille og så på han, han kjente varmen fra kyrne, de stod og strakte hals, ellers var de rolige. Han kjente de alle sammen med navn og visste hvem som var snill og hvem han måtte være forsiktige med.

Snart så han folk begynte å gå hjem fra bedehuset, det nærmet seg fjøstid og alle som bodde her hadde fjøs. «Sitter du her og spiller for kyrne?» spurte bestemor da hun gikk forbi, etter henne kom bestefar, han bare smilte. Mor og far var de siste som kom ut av bedehuset, de hadde vært med og vasket og ryddet. Nå kom de med brødrene springene etter, mor og far gikk fort, de hadde mye å gjøre før det ble kveld. Far skiftet klær og gikk rett i fjøsen, mor lagde kveldsmat til ungene.

Så var det kveld og hele ungeflokken måtte til sengs. Nå kom mor for å si god natt, gutten hadde spilledåsen på nattbordet. «Jaså du spilte kyrne hjem i kveld?» spurte mor «Ja» sa gutten, «Du blir nok en bonde når du blir stor» sa mor.

Vist 188 ganger. Følges av 5 personer.

Kommentarer

Og det ble du jo, Einar….:-)))
Artig liten historie dette.

Så dere for et par år siden i et TV-program, da ei kjent sangerinne (husker ikke hvem, var muligens Åse Kleveland..) sang opera for noe kyr, da sto de høytidelige i ring rundt henne og lyttet! Så ja, kuene liker nok musikk de også!:)
Koselig historie, Einar!:)

Har en CD med lyden av bølger som slår mot land i bakgrunnen av musikken, denne pleide jeg å meditere til da jeg var veldig stressa etter jobb, før! Da koste katta seg også, la seg i kosestilling og nøt roen musikken gav! Så på ham at han likte dette, lå på bordet og sov så han snorket!:))

Det ble jo eksperimentert med å ha musikk i fjøset for mange år siden. Lurer på hva en fant ut av det? Har ikke noe tro på at opera har noen gunstig virkning ,i allefall ikke på fjøsrøkteren.

Synes å huske at kyrne liker rock!

Dette var ei fin historie. mvh Arne

Takk Arne!

Morsom tekst! Tips: i avsnitt to bruker du ordet “ungene” veldig ofte. Om du kan byte ut ordet med alternative substantiv så ein får meir variasjon i teksten, så er det bra.

Og er det du som er guten, eller ein annan? For på slutten skriv du “mor lagde kveldsmat til oss ungene”. Det betyr jo at fortelleren er ein av karakterane, men er han ein av ungeflokken eller guten med dåsen? Svaret er jo guten med dåsen, vil eg tru, men fortellerteknisk er ein usikker pga perspektivet blir noko uklart når du set inn setningen med “oss”. “Oss” passer inn i ei førstepersonsfortelling der ein eg -karakter finst, men dette er inga eg-fortelling. Det er ei tredjepersonsfortelling: guten / han.

Du har rett Anne, har blandet litt her. Skal redigere teksten.

Hans…, i det innslaget jeg så om kyrne som ble sunget for, av Åse Kleveland, kom kyrne spaserende fra alle kanter og stilte seg i ring og lyttet! De så helt andektige ut! Hun sang for dem hver dag! Tror dette var i Sverige..!

Kyrne liker AC/DC

Opera kan jo ligne litt på rauting,Anne. Så det var nok derfor de ville undersøke denne underlige skapningen. Har sett noe lignende fra hønsehuset der hønsene kommer springende etter matmor når det etterlignes kakling.

Nei kyrne er typiske trekkspill entusiaster, med rolige countrylåter innimellom.

Einar: Ikke bry deg om gnålet til Anne Viken, jeg synes det var bra skrevet!

Sveinung: Takk for det, jeg har skiftet ut tre ord etter at hun skrev kommentaren.

Nye bilder